Kooperatif Hukuku

Kooperatif Hukuku


Kooperatif hukuku, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir araya gelen kişilerin kurduğu kooperatiflerin kuruluşunu, işleyişini, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk dalıdır. Türkiye’de kooperatifler, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu çerçevesinde faaliyet gösterir. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu gibi bazı diğer mevzuatlar da kooperatif faaliyetlerini dolaylı olarak etkiler.

Kooperatifler, en basit tanımıyla ortaklarının menfaatlerini korumayı amaçlayan tüzel kişiliklerdir. Bu ortaklıklar kar amacı gütmeyen, demokratik yönetim anlayışıyla faaliyet gösteren yapılardır. Türkiye’de en yaygın kooperatif türleri arasında konut yapı kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri, taşıma kooperatifleri ve tüketim kooperatifleri yer alır.

Kooperatif hukukuna ilişkin davalar genellikle şu konularda ortaya çıkar:

  • Ortaklar arası uyuşmazlıklar

  • Genel kurul kararlarının iptali

  • Ortaklıktan çıkarma işlemleri

  • Yönetim kurulu kararlarına itiraz

  • Kooperatiflerin tasfiyesi

  • İfa edilmeyen yapı sözleşmeleri

  • Kat mülkiyeti geçiş süreçleri

Konut yapı kooperatiflerinde, en sık karşılaşılan sorunlar ortaklara konut teslimlerinin gecikmesi, mali şeffaflığın olmaması ve genel kurul kararlarının usulsüz alınmasıdır. Bu gibi durumlarda ortakların dava açma ve zararlarını tazmin ettirme hakkı vardır. Kooperatiflerde alınan genel kurul kararlarının iptali için dava açma süresi genellikle kararın öğrenilmesinden itibaren 1 aydır.

Kooperatifler özel bir uzmanlık gerektirdiği için, kooperatif yönetimlerinin ve ortaklarının hukuka uygun hareket etmesi adına kooperatif hukuku konusunda deneyimli bir avukattan danışmanlık alınması önemlidir.

Bizi Arayın
Whatsapp tan Yazın